Головна » Статті » Мої статті |
Пасхальні традиції. 30 березня ц.р. для слухачів університету третього віку працівники Шацького РБК провели годину спілкування на тему « Пасхальні традиції». Ведучі заходу Ольга Гайова та Марія Шпак розповідали про Великдень — дуже велике і шановане свято у християнській релігії. Великдень українці завжди святкували радісно, піднесено. Готувалися до нього заздалегідь. Упродовж тижня наводили лад у господарстві: прибирали, мазали хати, розмальовували стіни зсередини, інколи й знадвору. Прикрашали покуть, вивішували найкращі рушники. Празникували на Великдень три дні. У перший день усі сиділи вдома; другого дня пекли млинці, готували вареники, ходили в гості до родичів, кумів, знайомих. Важливим атрибутом Великодня є пасхальний кошик. Для господинь це відповідальний момент, адже кожній хочеться, аби її кошик виглядав найкраще, аби продукти у ньому були гарно поскладані, щоб рушничок захоплював красою інших. Показали майстер-клас з прикрашання кошика, та оформлення святкового букета з віток верби та писанок. Що ж має бути у пасхальному кошику? Підбір продуктів у кошику не є випадковим. Кожен продукт має символічне значення. Пасхальний кошик або «свячене» має складається із таких наїдків: паска-бабка, сир-масло, яйце-писанка, шинка-ковбаса, хрін, букшпан-мірта, сіль. Неодмінними атрибутами пасхального кошика є рушничок та свічка. Рушничок – це багатство ниток, сплетених любов’ю і розумом, а нитка символізує життя. Всі ці символічні продукти та речі є важливою частиною свята, за допомогою якої людина долучається до вищого та вічного. Ознайомили присутніх як правильно зібрати великодній кошик, і що алкогольні напої класти в кошик ні в якому разі не можна. Ще важливо пам’ятати — нічого освяченого не можна викидати, з’їжте самі, поділіться з рідними, роздайте нужденним. А слухачів університету третього віку закликали не забувати стежки до народних джерел, любити людей, бажати їм добра та миру на нашій землі. Побажали всім гарних Великодніх свят! | |
Переглядів: 286 | |
Всього коментарів: 0 | |